25 Julai 2013

Buku Jualan Murah oleh Azizi Ali BookPlanet!! Set The Date

Wah!!!

Tawaran giler babas murah untuk bidang ILMU penulisan sempoi bersahaja tapi padu oleh Azizi Ali..

Tawaran yang pada aku memang tak patut dilepaskan oleh semua PELABUR!!!

Yer PELABUR!! Anda perlu LABUR dahulu dalam bidang ILMU sebelum memulakan PELABURAN yang lebih BESAR!!!'




http://www.millionairesplanet.com/slightly-damaged-books-for-sale-at-50-off-at-our-ramadan-sale/

Oklah.. Itu sahaja perkongsianya..

29 July Midnight!! Set The time ok!! Takut aku pun tak kesempatan nak merebut peluang jarang-jarang berlaku nieh..

23 Julai 2013

Menjadi Pelabur Hartanah Yang 'MISKIN' di kawasan 'KAYA'

Assalamualaikum....

Baru aku mula faham apa yang dimaksudkan Faizul Ridzuan di dalam buku beliau "WTF: 23Properties By 30"

Memiliki unit paling 'murah' disini merupakan matlamat & target segment Faizul...

Fuh.. Agak lembab gak aku nak faham... Sejak mengikuti beberapa talk yang Faizul bagi serta di tempat-tempat developer..

So, bagi mereka yang nak main unit-unit SOHO leh ler menggerakkan diri mencari lokasi-lokasi pilihan.

Yang pasti target sagment properties jenis nieh perlu dekat kalau boleh bawah rumah... Cinema & mall supaya barulah lifestyle masa kini menjadi buruan mereka yang suka lepak rumah begini...

So, pastikan ia dijalankan secara sistematik & dirancang... Antara lokasi pilihan Faizul korang leh tengok review die kat penulisan aku yang lepas.. Zeva Unit Trinity Group...

19 Julai 2013

Rumah Lelong & Site Visit

Assalamualaikum...

Aku baru nak libatkan diri dengan Hartanah lelongan Isnin depan...

Tapi disebabkan ia hartanah lelongan.. Site View Lokasi amatlah penting...

Kisah bermula..

Selepas aku berminat untuk mengetahui lebih lanjut untuk hartanah nieh...

Aku jumpa kat web auction.com.my Agen call mengatakan aku perlu bayar rm 80 kalo nak sertai lelongan pada Isnin depan...

So aku minta padanya Proclamation Of Sales (POS) &  Condition Of Sales (COS).. Katanya bayaran RM 80 selesai baru diberi..

Owh.. Tetapi die pesan better pegi tgk baru contact die balik kalau nak sertai lelongan..

Aku pun teringat pesan Pie otai lelong selepas membaca ebook kisah cinta pertamanya..

So aku pun dapat meluangkan masa rehat aku Jumaat tadi untuk Site View lokasi hartanah  di Puchong.

Nie hasilnya dari hasi Site view aku siang tadi...

Aku terjah rumah nie.. Tak berpenghuni.. Menarik.. Pasal aku ada pergi tengok hartanah sebelum nie area bangi.. Berpenghuni.. Agak leceh pasal aku masih baru dalam bidang nieh..

Aku masuk nieh beberapa pic aku berjaya perolehi... Huh!

Katil Bujang yang ditinggalkan usang..

Kesan pecah masuk... 

Final Reminder Hutang Fee Berjumlah RM 12,300 ( GILER BABI )


Ruang Depan

Pintu yang mungkin ditukar pihak management

Button Suis yang hilang.. Nie pun nak amek buat kenangan?? 

Kesan peninggalan meja & Rak makanan..

Keadaan Toilet..

Banyak harta peninggalan dalm box...

Pada mulanya aku memang berminat untuk sertai lelongan nieh.. RM 34,000 jerk kot... 

Tetapi selepas aku membaca Condition Of Sales (COS) & bertanya pada sifu pie sendiri...

Aku terpaksa batalkan niat aku.... 

Kenapa??

Condition Of Sales nieh yang buat aku pending..

Korang agak2 berapa Maintance fee tertunggak total?? Aku berkesempatan sergah Management office utk ketahui total hutang.. RM 13,835 bukan calang-calang..

Pihak bank hanya cover 10% dari harga rezab.. Wow. Kalo tiada yang turut serta RM 3,400 jerk die bayo.. Mampos beb RM 10,000 lagi tueh..

Belum masuk bil air, bil elektrik.. Cukai Pintu..

So aku slow down.. Man-man cari hartanah lain.. Semua benda berlaku ada hikmahnya..

Semoga aku ketemu hartanah berlian ku.. Amin...

18 Julai 2013

Kecewa.. Slow...?

Selepas pembatalan pembelian pertama setelah duit booking disertakan..

Aku sedikit slow.. Mungkin kerana ia pengalaman pertama cinta pertama ditolak..

Namun ia bukan pematah semangat.. Satu per satu Allah pertemukan jalan..

Sama ada untuk menembak atau tidak.. Ia memerlukan gerak kerja kajian sebelum menerjah..

Aku masih sgt baru dalam bidang hartanah.. Just banyak aku dah minta feedback.. Ada beberapa owner mcm tak berminat utk menjual...

Namun.. Ia bukan perkara membuat kita terus putus asa...

Aku akan terus mencari.. Nampak gaya dah ketemu...

1 Hartanah lelongan.. MV dalam 120k.. RP lelongan RM 34k.. Menarikkan??

Lokasi pun x la aku tak biasa.. Just kena p tgk hartanah..

Cuma di bulan puasa nieh.. Mcm2 pulak alasan aku nak p jengah rumah nieh...

08 Julai 2013

Peraturan Bank Negara : Sesuatu yg membebankan?

Bermula 5 Julai 2013.. Bank Negara meningkatkan tahap 'kecenggaman' kepada penduduk Malaysia.

Pinjaman peribadi dihadkan kepada semua bank termasuk Suruhanjaya Koperasi Malaysia, Malaysia Building Socitey Bhd, AEON Credit Service (M) Bhd.

So tiada yg terkecuali....

Betapa teruk kadar pinjaman di Malaysia nieh??





Kalau dilihat dari sumber SINI tahap kepinjaman hutang rakyat Malaysia sama jerk dari tahun 2009..

Apasal 2013 tetiba lak BNM nak tahan2 supaya orang jangan berhutang???

Apakah?? Tujuan sebenar BNM!!!

Pada aku jika benar nak mengawal.. Pendidikan Pengurusan Kewangan Peribadi perlu diAJAR kepada semua peringkat BERMULA SEKARANG!

Di peringkat TADIKA sehingga PENCEN!!!

Mengapa?? Kerana ramai menganggap termasuk mereka yang bekerja di sektor awam menganggap Pengurusan Kewangan Peribadi tidak PENTING!!!

So, jika benda begini tidak diajar dan dibentuk!!! Kawalan bagaimana sekalipun tidak akan memberi IMPAK Postive tetapi ia memberi IMPAK Negative pada ekonomi Negara Malaysia Tercinta ini...

Jom tengok chart yang pinjaman jenis apa pulak yang diperoleh oleh BNM...



Pinjaman perumahan merupakan chart paling tinggi!!! WOW!!! Memang ramai giler Jutawan Senyap kat Malaysia!!!

Betul ker?? Takkan semua buat pinjaman perumahan untuk duduk sendiri bukan??!!!

Memang terbaeklah!!! Mengapa tidak diselidik!!!

Pinjaman perumahan bagi new investor muda tidak lagi memiliki peluang untuk max loan 40 tahun..

New Investor kini perlu lebih kreative untuk memiliki rumah untuk pelaburan...

Owh!! Kena pikir new jalan supaya ia tidak menjadi batu penghalang...


04 Julai 2013

Hartanah Serdang Lokasi Pilihan??

Assalamualaikum....

Serdang.... Lokasi Hartanah PIlihan....??

Hartanah Serdang.. Menjadi pilihan ke untuk pelabur-pelabur hartanah di Malaysia.. Terutama yang pakar..

Antara Hartanah sedia ada...



Bayan Villa (dikenali Bayan Villa @ Bukit Ikhlas) Stylish serta Freehold Development di  Seri Kembangan












( Sumber propwall )

Aman Heights is a modern condominium that boasts tropical resort setting. Nestled in Taman Bukit Serdang,Seri Kembangan, this condominium is nestled on high elevated land of Bukit Serdang.



( Sumber propwall )

Belimbing Heights is a freehold medium-cost condominium located in Seri Kembangan. The condominium is situated near the Desa Saujana apartments.



( Sumber propwall )

Serdang Skyvillas (also known as Serdang Perdana Service Apartment) is a medium-cost and high density serviced apartment with a very posh name. It is located in Seri Kembangan.


( Sumber propwall )

Manakala development in progress lak...
Univ 360 Place
Univ 360 Place is a leasehold mixed commercial development which comprises of designer suites and duplex shop lots.

Diamond Residence @ Serdang


Diamond Residence @ Serdang comprises two-blocks of condominiums, offering 228 units that are fully furnished. The units come in four sizes -- 69sq m for a three-bedroom unit, 96sq m and 115sq m for a four-bedroom unit, and 141.9sq m for a five-bedroom duplex.
SUmber pic Kengkawan Forum Lowyat